Chinese voedingsleer: ‘Luister naar je onderbuikgevoel’

Chinese voedingsleer: ‘Luister naar je onderbuikgevoel’

Hoort er gewoon bij. Dit is wat Hung Liu elke maand tegen haarzelf zei als ze door PMS weer eens tegen de muur vloog van de pijn. Totdat ze op een dag nietsvermoedend door Instagram scrolde en het verhaal van een Amerikaanse vrouw tegenkwam over het eten van uitsluitend warme maaltijden. ‘Ooo..is dat de truc?!’

Hung Liu groeide op in een Aziatische familie, maar waar haar familie al jaren Westerse en Oosterse Geneeskunde met elkaar combineren, volgde zij pas later. Na vijftien jaar op de Zuidas gewerkt te hebben, gooide ze in 2020 het roer om. ‘Mijn moeder heeft het altijd jammer gevonden dat ik geen geneeskunde ben gaan studeren. Veel van mijn familieleden zijn die kant opgegaan, ik koos echter voor econometrie. Ik houd enorm van wiskunde. Al vanaf kleins af aan werd ik enthousiast van de meest ingewikkelde en analytische opdrachten. “Leuke puzzel, dacht ik dan, ik zoek het wel uit.”

Profielfoto van Hung Liu, deskundige Chinese Voedingsleer

In haar rol als consultant, is coaching altijd een essentieel onderdeel van haar werk geweest. “Ik vond het geweldig om mensen te helpen bij het vinden van hun doel, deze te definiëren om vervolgens te kijken hoe je het gaat bereiken. Toch had ik telkens het gevoel dat er iets miste. Ik kon de vinger niet op de zere plek leggen, maar er ontbrak wat. Bovendien kreeg ik een aantal vage gezondheidsproblemen die mijn huisarts niet kon verklaren.’

Ontdekt via Instagram

Het is een post op Instagram die Hung Liu van haar klachten af hielp en haar vervolgens de wereld van Chinese Voedingsleer binnenbracht. Hung Liu: ‘In mijn tijdlijn kwam ik een Amerikaanse vrouw tegen en zij vertelde dat het eten van uitsluitend warme maaltijden, haar helpt bij het verminderen van de maandelijkse fanfare aan PMS klachten. Zelf had ik ook enorm last van PMS en besloot het daarom eens uit te proberen. Wat bleek? Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon”. 

Elke maaltijd warm eten. Dat druist in tegen onze cultuur. “We ontbijten met yoghurt, wat noten en paar blauwe bessen en lunchen met een broodje kaas achter ons bureau. Alleen voor het diner gaat het fornuis aan. Zelf at ik ook zo. Praktisch, zoals het hoort en met een vleugje ‘gezond’. Maar toen ik acht jaar geleden voor elke maaltijd de pan op het vuur zette, bleek dat een gouden greep. Ik voelde me al heel snel veel energieker. Het zou nog een aantal maanden duren voordat ik de complete uitleg hiervoor had. Maar dit was een moment waarop ik mij ineens besefte: ik heb altijd gevoeld dat het goed voor mij zou zijn. 

De cirkel rond

Inmiddels voelt Hung Liu zich als een vis in het water binnen de Chinese geneeskunde. ‘Ik wilde ontzettend graag weten hoe zoiets simpels als warm eten kan helpen bij gezondheidsklachten en zo ontdekte ik de Chinese voedingsleer. Na de instagram post heb ik boek na boek na boek verslonden en uiteindelijk heb ik de opleiding van Chinese Voedingsleer gedaan. Een bijzonder moment voor de familie: de wens van haar moeder dat Hung Liu de (Chinese) geneeskunde in zou stappen werd realiteit. “Mooi he, de cirkel is rond.”

Onderbuikgevoel

Het mooie aan de wijsheid van de Chinese voedingsleer (oftewel vijf elementen voeding) is dat het ons juist uitnodigt om heel bewust te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Hung Liu: “Je eigen onderbuikgevoel volgen. Ik was er niet goed in. Het idee dat warm eten goed voor mij was, heb ik lang weggestopt. Overigens betekent drie keer per dag warm eten niét dat je alles op een warme temperatuur moet eten. Ik neem bijvoorbeeld het kliekje van het avondeten de volgende dag mee naar werk. Daar eet ik het op kamertemperatuur op. Kost dus eigenlijk helemaal niet zoveel extra tijd en moeite. Eten dat eerder verwarmd is geweest, behoudt zijn thermische waarde en dat is waar het bij vijf elementen voeding allemaal om draait.” 

Laat het vuurtje branden

Volgens de Chinese voedingsleer brandt er in ieder van ons een vuurtje. Boven dat vuur hangt een pannetje en daarin zit van alles lekker te pruttelen. Wachtend op het moment dat dat het z’n energie kan afgeven. “Om deze soep te laten koken, moet het vuurtje continu blijven branden. Ook moet het pannetje gevuld worden met iets sappigs, anders kookt het pannetje droog of vlamt het de pan uit door te veel hitte. Je merkt het al, het draait allemaal om de juiste balans tussen Yin (koud en vochtig) en Yang (warm en droog),” aldus Hung Liu. 

De Chinese geleerden hebben ontdekt dat de balans niet alleen bereikt wordt door het bereiden van voeding maar ook doordat voedingsmiddelen verschillende thermische waarden hebben. Hung Liu: “Zo zijn veel groene groenten bijvoorbeeld verfrissend. Kruiden zoals kerrie, peper en kaneel zijn op hun beurt verwarmend. En er zijn neutrale producten. Denk hierbij aan een groot deel van granen maar ook aan eieren, amandelen en honing. Door te spelen met de thermische waarde van voeding houd je het vlammetje in balans en blijft jouw vuurtje branden.” 

Probeer bij je volgende maaltijd niet te kijken naar wat je eet, maar wat het doet met jouw lichaam. Dát is namelijk de sleutel tot je gezondheid! Hoe je dat doet? Hung Liu: “Luister naar je onderbuikgevoel!”. 

 

Hung-Liu is voedingsconsulent, columnist van Feng Shui het Magazine en dol op koken volgens de traditionele Chinese voedingsleer. Haar voedingsadviezen zijn een ode aan de vijf elementen en Yin Yang. Volg Hun-Liu op Instagram